Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze

Kasza jaglana gwarantuje zdrowie i długowieczność. Żyjące u podnóży Himalajów – plemię Hunzów, wie o tym od dawna i kaszę jaglaną stosuje w diecie jako jeden z głównych składników. Kasza jaglana, w Polsce do niedawna nieobecna na naszych stołach, wręcz wyparta. Dziś ponownie wraca do naszego menu. Dlaczego? Ponieważ stajemy się bardziej świadomymi konsumentami i wypieramy wysoko przetworzone, pełne konserwantów produkty. Kasza jaglana ma zbawienne działanie na układ pokarmowy, krwionośny oraz budulcowy. Zawiera przeciwutleniacze tzw. antyoksydanty, a także lecytynę i krzemionkę. Sprawdza się tu zatem prastara zasada „jesteś tym, co jesz”. Nie bierzmy oczywiście tego powiedzenia dosłownie, bo jedząc kaszę nie staniemy się… kaszą, ale zapewnimy sobie zdrowie i podniesiemy odporność. Włączenie kaszy jaglanej do menu to idealny sposób na odchudzanie i detoksykację. Dzięki zawartości dużej ilości witamin, pierwiastków oraz substancji mających właściwości odtruwające, fundujemy sobie proces odchudzania z jednoczesnym usuwaniem z organizmu odpadów przemiany materii.

Kasza jaglana – dlaczego warto po nią sięgać?

  1. Ma właściwości alkalizujące oraz jest lekkostrawna.
  2. Hunzowie cieszą się długowiecznością właśnie dzięki dużej zawartości prosa w swojej diecie. Kasza jaglana wykonana to nasiona prosa – to warto wiedzieć!
  3. Kasza jaglana nawilża jelita, dzięki czemu chroni przed zaparciami.
  4. Kasza jaglana działa niczym prebiotyk, który dokarmia mikroflorę naszych jelit.
  5. Zawarty w kaszy jaglanej tryptofan przyczynia się do produkcji serotoniny tzw. hormonu szczęścia, przez co ma właściwości antystresowe, a jak wiadomo stres nie jest sprzymierzeńcem odchudzania!
  6. Ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny.
  7. Magnez zawarty w kaszy jaglanej może zmniejszyć objawy migreny i zminimalizować ryzyko wystąpienia zawałów serca.
  8. Niacyna (witamina B3) zawarta w kaszy jaglanej pozwala znormalizować poziom cholesterolu.
  9. Spożywanie kaszy jaglanej zmniejsza stężenie trójglicerydów i białka C-reaktywnego. Naukowcy z Seulu (Korea Południowa) stwierdzili, że proso może być przydatne w zapobieganiu chorobom układu krążenia.
  10. Kasza jaglana wykazuje wysoką aktywność antyoksydacyjną.
  11. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest antyalergiczna. Idealna dla osób o wrażliwych żołądkach!
  12. Wysoka zawartość białka w kaszy jaglanej, powoduje, że jest ona znakomita dla osób będących na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Zainteresowanie kaszą jaglaną i zdrowym odżywaniem rośnie wraz ze zbliżaniem się okresu wakacyjnego. Wynika to z faktu, że duża część osób stara się chociaż na kilka miesięcy zmienić nawyki żywieniowe, po to aby cieszyć się zgrabną sylwetką w wakacje. A czy nie warto cieszyć się zdrowym wyglądem i sylwetką o każdej porze roku? 
Przepisy na dania z kaszy jaglanej znajdziecie na blogu kaszomania.

6 komentarzy do wpisu „Kasza jaglana – właściwości i wartości odżywcze”

  1. Kasza jaglana jest bardzo zdrowo i cieszę się, że coraz więcej ludzi po nią sięga. Ostatnio widziałem piwo z prosa i kosmetyki… też z prosa. 🙂 Ja najbardziej lubię w wersji wytrawnej, ale na słodko też jest pyszna.

    Odpowiedz
  2. Kasza jaglana wraca do łask. Moja żona też coraz chętniej serwuje mi i dzieciom kaszę, szczególnie jaglaną i gryczaną. Obydwie są pyszne i niezwykle zdrowe.

    Odpowiedz
  3. Mały błąd się wkradł:
    „Ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, w związku z czym po jej zjedzeniu jesteśmy dłużej syci niż po spożyciu ryżu czy ziemniaków.”
    Wysoki indeks powoduje, że poziom cukru gwałtownie wzrasta i równie szybko spada, więc potrzeba zjedzenia jest dość szybka. Im niższy indeks- tym dłużej czujemy się nasyceni. Kasze ogólnie mają niskie IG.
    😉

    Odpowiedz
  4. Od dwóch miesięcy jem posiłki z kaszy jaglanej i naprawdę jest smaczna i pożywna.Działa przu odchudzaniu,schudłam juz 5 kilo.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz