Nasiona Chia – właściwości i zastosowanie

Nasiona Chia czyli bardzo popularny składnik deserów, znajdują także zastosowanie w kuracjach odchudzających. Są zaliczanie do najzdrowszej żywności świata, z uwagi na to, iż posiadają ogromne ilości substancji odżywczych. Dziś skupimy się jednak na właściwościach odchudzających nasion Chia.

Nasiona Chia, czyli… co to właściwie jest?

Chia to inaczej Szałwia hipszpańska (Salvia hispanica), roślina wywodząca się z Ameryki Południowej, a dokładniej z Meksyku i Gwatemali. Jest niezwykle ceniona za swoje owalne nasiona pełne dobroczynnych właściwości. Nasiona te służą głównie do przygotowywania deserów i odżywczych napojów. Szałwia hiszpańska zaliczana jest do tej samej grupy roślin, co mięta i melisa.

Nasiona Chia – działanie i zastosowanie

Właściwości nasion Chia i ich zastosowanie jest bardzo szerokie, dlatego w kilku punktach przyjrzymy się im bliżej. Nasiona zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki, a dodatkowo są źródłem wielu witamin takich jak wapń, którego jest więcej niż w mleku i żelazo, którego znajdziecie więcej niż w szpinaku! Oprócz tego, Chia zawiera także magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także witaminy: A, C i E. Warto dodać, że nasiona Chia:

  • zawierają antyoksydanty powodujące, że skóra zachowuje swoją młodość i wolniej się starzeje,
  • spowalniają wchłanianie cukrów,
  • nawilżają organizm od wewnątrz,
  • ze względu na dużą zawartość błonnika są pomocne w utracie wagi,
  • poprawiają pamięć i koncentrację.

Warto więc włączyć Chia do naszego jadłospisu przygotowując różnego rodzaju puddingi, koktajle, owsianki, płatki na śniadanie, czy po prostu zalewając je gorącą wodą i wypijając kleik. Wiele przepisów na wykorzystanie nasion Chia znajdziecie na blogach kulinarnych.

Nasiona Chia pomocne w odchudzaniu?

Skupmy się zatem za właściwościach odchudzających nasion Chia, bo niewątpliwie jest to istotna cecha z uwagi na tematykę naszego portalu. 100g nasion Chia zawiera ok 35g błonnika, który pęczniejąc w żołądku, może przyczynić się do utraty masy ciała, poprzez zmniejszenie potrzeby przyjmowania pokarmów oraz zahamowanie apetytu. Błonnik zawarty w Chia pobudza perystaltykę jelit jednocześnie przyczyniając się do poprawy procesu trawienia pokarmu. Przeciwdziała zaparciom oraz ułatwia wypróżnianie się. Warto zaznaczyć, że spożywanie nasion Chia nie jest wskazane w przypadku chorób wrzodowych oraz innych chorób jelit. Więcej o właściwościach nasion Chia, innych niż odchudzające, przeczytacie tutaj.

Chia – Ile jeść? Jak jeść? …czyli dawkowanie

Nasiona Chia można wykorzystywać w różnego rodzaju deserach, o czym pisaliśmy powyżej. Powinno się je stosować w formie zmielonej, podobnie jak siemię lniane. Zalecane spożycie dla osoby dorosłej to ok. 15gr, czyli 2 łyżki dziennie. Stosowanie większej ilości nasion może zgodnie z zasadą”co za dużo, to niezdrowo” wywoływać różnego rodzaju skutki uboczne np. reakcje alergiczne, czy biegunki, dlatego warto stosować się do zalecanej dawki.

Gdzie kupić nasiona Chia? Apteka cz Internet?

Nasiona Chia dostępne są zarówno w sklepach i aptekach stacjonarnych, jak również w tych internetowych. Kupicie je także na portalach aukcyjnych, a zatem wybór jest bardzo szeroki. Cena nasion Chia uzależniona jest od ich jakości i samego producenta, np. na allegro 1kg nasion Chia dostaniemy już za 25 zł.

Czy warto stosować Chia?

Każdy, kto chce zrobić coś dobrego dla organizmu, powinien wypróbować na sobie działanie nasion Chia. Mają wielorakie zastosowanie od koktajli do chociażby wypieków chleba. Można je także stosować do zagęszczania zup (zamiast mąki) z korzyścią dla nas, naszego żołądka i dla zdrowia. Ponadto, nasiona te mogą także przyczynić się do utraty masy ciała, jednakże opinie internautów w zakresie wpływu Chia na kontrolę wagi są mocno podzielone. Jeżeli chcesz rozpocząć kurację odchudzającą, a nie wiesz czy Chia są odpowiednie dla Ciebie, zajrzyj do naszego rankingu suplementów diety na odchudzanie.

2 komentarze do wpisu „Nasiona Chia – właściwości i zastosowanie”

  1. Nasiona chia to prawdziwa bomba żywieniowa, małe ziarenka z wielką mocą. Jestem ich fanką i razem z mężem wcinamy 🙂 Szałwia hiszpańska to roślina o najwyższej znanej procentowej zawartości kwasu α-linolenowego. Podrzucam ciekawe źródło dla tych, którzy jeszcze nie są przekonani: https://naturalnemetody.pl/nasiona-chia/

    Odpowiedz

Dodaj komentarz