Rafaello z Kaszy Jaglanej z Mlekiem Kokosowym – Przepis!

Rafaello z Kaszy Jaglanej z Mlekiem Kokosowym – Przepis!
4 (80%) Wszystkich głosów: 13

Rafaello z kaszy jaglanej to szybki sposób na domowy deser, który sam przygotujesz bez pieczenia! Masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że efekt cię zaskoczy! Rafaello z kaszy jaglanej przygotujesz z zaledwie kilku składników, a kulki te świetnie sprawdzą się jako sposób na szybki deser. Odchudzasz się i planujesz cheat day? To świetnie, ale zamiast sięgać po batonika, wypróbuj przepis na dietetyczne jaglane Rafaello. Bez cukru, bez mleka i bez pieczenia – rewelacja!

Rafaello z kaszy jaglanej – Składniki:

Z podanej ilość składników przygotujesz ok. 20 sztuk kulek.

  • pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka kokosowego lub wody,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • wiórki kokosowe (ok 120 g),
  • masło – 1 łyżka,
  • opcjonalnie: aromat migdałowy, migdały bez skórki.

Przygotowanie:

  1. Kaszę przesyp na sitko, a następnie przepłucz raz zimną, raz gorącą wodą, po to aby oczyścić ją z zanieczyszczeń oraz pozbawić smaku goryczki.
  2. Wsyp kaszę do garnka i wlej mleko kokosowe lub wodę. Gotuj na bardzo wolny ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Masa powinna być bardzo gęsta, w przeciwnym razie formowanie kulek będzie niemożliwe.
  3. Rozgrzej patelnie i delikatnie podpraż na niej 100 g wiórków kokosowych.
  4. Do ugotowanej i ciepłej (nie gorącej kaszy) dodaj masło oraz 100 g wiórków i dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie dodaj miód i ponownie wymieszaj.
  6. Ugotowaną kaszę możesz skropić kilkoma kroplami aromatu migdałowego, ale możesz ten krok pominąć. Aromat nada deserowi zapachu.
  7. Jeszcze ciepłą, ale nie gorącą kaszę, nabieramy łyżką i formujemy kulki, a następnie obtaczamy pozostałymi wiórkami kokosowymi (20 g). Do każdej praliny możesz włożyć np. migdał, lub cokolwiek chcesz. 😉
  8. Kulki układamy na tacy i schładzamy w lodówce. Po kilku godzinach leżakowania w lodówce, Rafaello z kaszy jaglanej jest gotowe do spożycia.

W trakcie przygotowywania masy możesz spróbować, czy jej smak jest odpowiednio słodki. Tylko nie zjedz za dużo. Rafaello z kaszy jaglanej świetnie sprawdza się na imprezach i zauroczy nie jedno podniebienie! Przepis pochodzi z tej strony.

 

6 thoughts on “Rafaello z Kaszy Jaglanej z Mlekiem Kokosowym – Przepis!

  • 30/01/2017 at 22:09
    Permalink

    Świetny przepis, dzięki! Wyszło bardzo dobre!

    Reply
  • 21/02/2017 at 11:19
    Permalink

    wody – jakiej wody trzeba dodać? kokosowej czy zwykłej?

    Reply
  • 21/02/2017 at 12:21
    Permalink

    A gdzie się podziało 100 g wiórek? ;););)

    Reply
    • 21/02/2017 at 13:36
      Permalink

      Powinny być dodane do masy tuż po ugotowaniu. Dziękujemy za zwrócenie uwagi na błąd. 🙂

      Reply
  • 22/02/2018 at 15:40
    Permalink

    Ile to ma kalorii. Ktoś to przeliczył. Bardzo smaczne.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *